Tämä lienee paras resepti, jonka olen ikinä saanut, sillä se auttoi minua eräänä väsyneenä iltapäivänä palauttamaan vireystilan taas optimaaliseksi. Alkuperäinen resepti ja inspiraatio on Olli Postin, mutta mausta päätellen pääsin aika lähelle 🙂  Kokeilkaa ja ihastukaa! Omalla kohdalla tämä ruoka herätteli talviunilla uinuneen ruokarakkauden taas eloon.

Raaka-aineet:

  • 1 rkl gheetä
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1 tl mietoa curryä
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl fenkolin siemeniä
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 kesäkurpitsa spiralisoituna
  • 1 cm pala inkivääriä
  • 1-2 dl valkoisia jättipapuja tai kikherneitä
  • 100g rucolaa tai baby pinaattia
  • Nippu rosmariinia
  • Nippu lehtipersiljaa
  • Nippu timjamia
  • 1 dl kookosmaitoa
  • 1 rkl dijon sinappia
  • 1 rkl hunajaa
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1/2 dl paahdettuja pinjansiemeniä

Ohje:

  1. Kuumenna mausteita rasvassa hetki jotta niiden aromit pääsee oikeuksiinsa.
  2. Lisää kasvikset ja freesaa vain pari minuuttia.
  3. Lisää hunaja, sinappi, kookosmaito ja kiehauta.
  4. Päälle sitruunanmehu, oliiviöljy ja paahdetut pinjansiemenet ja ruoka on valmis 🙂

Ihanaa viikonloppua!

❤ Sandra

 

Viilenevä ilma muuttaa ruokavaliotani joka syksy samaan tapaan. Raikkaat pirtelöt vaihtuu puuroihin ja salaatit lämmittäviin keittoihin ja pataruokiin. Lämmittävä ja ravitseva ruoka sopii erityisesti ilmavalle vata kehotyyppille, mutta se on tasapainottava kaikille kehotyypeille.

Raaka-aineet:

 

1 rkl kookosöljyä

2 rkl curryä

1 tl korianteria

1 tl fenkolia

1 iso kurpitsa

1 sipuli

1 palsternakka

2 porkkanaa

2 dl punaisia linssejä (huuhtele ja liota)

1 l kasvislientä

 

Päälle:

1 nippu korianteria

2 hapatettua maustekurkkua

Kylmäpuristettua oliiviöljyä

 

Ohje:

  1. Paahda mausteita muutama minuutti kookosöljyssä.
  2. Lisää pilkotut kasvikset ja linssit sekä kasvisliemi. Anna kiehua kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  3. Tarjoile annokset lautaselle ja lorauta päälle 1-2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä, tuoretta korianteria ja hapatettuja maustekurkun paloja.

❤ Sandra

 

 

Monet kaupan ötökkä-sprayt on paitsi kammottavan hajuisia myös melkoisia kemikaalipommeja. Yksi olennaisista aineosista ötökkäkarkotteissa on DEET (N,N-dietyyli-m-toluamidi), jonka on todettu aiheuttavan terveyshaittoja.

Itsetekemäni ötökkäspray sisältää lähinnä eteerisiä, öljyjä jotka tuoksuu hyvälle eikä aiheuta vaaraa terveydelle. Lähes jokaisessa itsetekemässäni ötökkäkarkoitteessa on ainakin teepuu öljyä ja sitronellaa, sillä ne karkoittaa hyttysiä. Kokeile omatekoista ötökkäspraytä ja saatat yllättyä positiivisesti sen tehosta!

Raaka-aineet:

  • ½ dl vettä
  • ½ dl witch hazel (Thayers original – iHerbistä)
  • ¼ dl mct öljyä
  • 10 tippaa teepuu öljyä
  • 10 tippaa sitronellaa
  • 5 tippaa eukalyptus öljyä
  • 5 tippaa laventelia

Ohje:

  1. Laita ainekset tummaan lasiseen spray pulloon. Ravistele rivakasti, jotta öljy ja vesi sekoittuu ja sinulla on luonnollinen, turvallinen ja hyvän tuoksuinen ötökkäspray.
  2. Ravistele pulloa aina ennen suihkutusta.

Huolimatta suikutuksesta kannattaa tehdä punkkitarkastus jokaisen ulkoilun jälkeen.

Iloisia ulkoiluja!

❤ Sandra

Rakastan dippejä kuten hummusta, guacamolea, salsaa jne. Teen dippejä usein aterioiden lisukkeeksi kastikkeiden sijaan. Myönnettäköön, en ole koskaan oppinut pitämään perinteisistä kastikkeista. Näin kesäaikaan dipit toimii erinomaisesti grilliruoan kanssa.

Baba Ganoush on hyvin samantapainen dippi kuin hummus. Maku on hummukseen verrattuna pehmeämpi, kermaisempi ja kevyesti savuinen. Pääraaka-aineena toimii munakoiso. Kannattaa valita pieni tai keskikokoinen, pinnaltaan kiiltävä, painava, kiinteä muttei kova munakoiso. Tämän ohjeen annos riittänee neljälle nälkäiselle lisukkeeksi.

Raaka-aineet:

  • 2-3 munakoisoa
  • 3-4 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl tahinia
  • 1 sitruunan mehu
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ tl paprikajauhetta
  • 2-3 rkl oliiviöljyä

Ohje:

  1. Paahda munakoisojen pintaa jos haluat niihin savuisen maun.
  2. Laita valkosipulin kynnet ja munakoisot uunivuoalle, pistele niihin haarukalla muutama reikä ja kypsennä 180 asteessa noin 25-30 minuuttia.
  3. Ota munakoisot uunista ja anna jäähtyä ennen kuin koverrat kypsän sisuksen kulhoon.
  4. Lisää sitruunanmehu, tahini, suola ja pippuri ja sekoita monitoimikoneessa tai käsin.
  5. Lisää päälle oliiviöljyä, yrttejä tai granaattiomenan ja pinjansiemeniä.

❤ Sandra

Kesä on parasta aikaa levätä ja ladata akkuja. Auringon valo hellii mieltä ja kehoa. Samaan aikaa luonnossa kypsyy ravintorikkaat kasvikset, marjat, sienet sekä muut ihanuudet. Joten eiköhän hyödynnetä tämä mahdollisuus täydentää vitamiinivarastojamme. Lisäksi se on helppoa ja hauskaa!

 

A-vitamiini

A vitamiini tunnetaan parhaiten sen vaikutuksista silmien terveyteen ja näkökykyyn. Lisäksi A-vitamiini tukee tervettä ihoa ja limakalvoja sekä toimii vahvana antioksidanttina suojaten solujamme. Lisäksi A-vitamiini tukee elimistön puolustuskykyä.

Luonnostaan A-vitamiinia on runsaasti maksassa sekä kananmunan keltuaisessa. A-vitamiinin esiastetta on luonnostaan:

  • Porkkanissa
  • Kurpitsassa
  • Bataatissa
  • Vihreissä lehtivihanneksissa ja yrteissä

 

C-vitamiini

C-vitamiini on oleellinen rakennusaine kollageenin muodostuksessa. Kollageenia tarvitaan ihon, nivelten ja luustomme rakennusaineeksi. C-vitamiini tukeekin hyvin haavojen paranemista. Lisäksi C-vitamiini on loistava antioksidantti ja elimistön puolustusjärjestelmän tukipilari. C-vitamiini on herkkä tuhoutumaan kuumennuksessa minkä vuoksi osa ravinnosta kannattaa nauttia raakana.

Luonnon C-vitamiinipommeja ovat:

  • Ihanat kotimaiset marjat
  • Sitrushedelmät
  • Vihreät lehtivihannekset
  • Idut

 

D-vitamiini

D-vitamiinilla on lukuisia tehtäviä elimistön normaalista toiminnassa. Se toimii hormonin tavoin osallistumalla elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa. Lisäksi D-vitamiini turvaa luonnollisen kalsiumin ja fosfaatin imeytymisen. Auringon säteet ovat luonnollisin ja paras keino saada D-vitamiinia. Päivittäin jo 20 minuutin auringossa oleskelu riittää turvaamaan riittävän D-vitamiinin saannin.

Ruokia joissa on D-vitamiinia:

  • Kala
  • Sienet
  • Kananmunat

 

E-vitamiini

E-vitamiini on oleellinen terveelle kuultavalle iholle sekä immuniteetillemme. Lisäksi E-vitamiinilla on antioksidanttisia vaikutuksia, jotka suojaa soluja elimistössä syntyviltä reaktiivisilta happiyhdisteiltä.

Luonnostaan E-vitamiinirikkaita ruokia ovat:

  • Tuore pinaatti
  • Kylmäpuristettu oliiviöljy (muista säilyttää valolta suojattuna)
  • Avokado
  • Mantelit ja monet pähkinät sekä siemenet

 

B-vitamiinit

B-vitamiineihin kuuluu kahdeksan eri B-vitamiinia. B12-vitamiinia lukuunottamatta B-vitamiinit ei varastoidu elimistöön, joten niitä tulee saada ravinnosta päivittäin. Tämä johtuu B-vitamiinien vesiliukoisuudesta. B-vitamiinien moninaiset tehtävät hermoston toimintaan ja hormonien syntyyn on oleellisia kehon normaalille toiminnalle sekä optimaaliselle energiantuotannolle.

B- vitamiineja on runsaasti

  • Tummanvihreissä kasviksissa
  • Pavuissa
  • Pähkinöissä ja siemenissä (liota tehostaaksesi imeytymistä)
  • B12-vitamiinia on ainoastaan eläinperäisissä ruoka-aineissa kuten kalassa, lihassa ja kananmunassa

 

Hyvä keino turvata vitamiinien riittävä saanti on täyttää lautanen erivärisillä kasviksilla ja lisätä mukaan hyvälaatuista rasvaa (kuten esimerkiksi kylmäpuristettua oliiviöljyä) turvaamaan rasvaliukoisten vitamiinien imeytyminen. Mikäli epäilet vitamiinipuutosta, suosittelen mittauttamaan omat vitamiini tasosi. Vitamiinien ja ravintolisien käyttö on toisinaan tarpeen. Esimerkiksi D-vitamiinin kohdalla, monella suomalaisella on vajetta, varsinkin talvisaikaan.

 

❤ Sandra

elokuu 18, 2017