Miten hallita ajankäyttöä ja saada enemmän aikaan?

Kesän huolettoman ajankäytön jälkeen aloin miettimään, miten säilyttää mahdollisuus käyttää aikaa muuhunkin kuin pakollisten askareiden suorittamiseen. Miksi ylipäätä ihmiset tuntuu palaavan arkeen täynnä huolta ja stressiä tulevista töistä ja velvoitteista? Miksi niin moni ylpeänä julistaa omaa kiireellisyyttään?

Olen aina rakastanut arkea, joten varsinaisesti lomien loppuminen ei huolettanut minua. Halusin silti pysähtyä miettimään, miten voisin käyttää aikaani paremmin. Varmistaa, että minulla on enemmän aikaa aidosti tärkeille asioille ja ihmisille. Laitoin seuraavat niksit testiin:

1. Vaihdoin sähköiseen kalenteriin. Ajatus kauniista käsialasta ja kukista kalenterin sivuilla on kiehtova, mutta todellisuudessa oma kalenteri oli täynnä yliviivauksia ja suttuja. Paperikalenteri on myös aivan liian helppo buukata yli. Päätin, että nyt on aika totaalisesti luopua siitä ajanhallinnan välineenä ja siirtyä 2000 luvulle.

2. Merkkasin kalenteriini myös vapaa-illat ja päätin etten lipsu niistä. Käytän muutenkin värikoodeja ja huolehdin, että tehtävät joille priorisoin eniten aikaa on sellaisia, jotka aidosti tuo minulle iloa ja koen ne merkitykselliseksi. Tässäkin huomaan miten tärkeää on, että ajatukset ja teot on linajassa. Kalenterin ilme muuttui paljon innostavammaksi, kun siellä on kaikki ne asiat mitä haluankin tehdä, eikä vain pakolliset, arkiset askareet.

3. Poistin puhelimesta sosiaalisen median kuvakkeet ja rajasin niiden käyttöä sovittuihin aikoihin. Asensin puhelimeeni Moment-apin ja sain vastaukseksi karun totuuden. Omasta kuvitelmastani poiketen käytän tuplasti enemmän aikaa sähköposteihin ja viesteihin vastaamiseen mitä olin kuvitellut. Lisäksi poistin kaikki hälyytykset ja merkkiäänet. Koen, että tämä toi paljon enemmän rauhaa ja tilaa keskittyä aina kuhunkin hetkeen paremmin.

4. Varasin jokaiselle päivälle tarvittavan ajan sähköpostien lukemiseen ja merkitsin sen kalenteriin. Olen huomannut tämän lisäävän tehokkuutta, sillä nyt en ole koko ajan tarkistelemassa, mitkä viestit vaatii vastaamista välittömästi ja mitkä voi jättää myöhemmäksi. Tiedän, että olen jokaisen aamuun varannut 15min kiireellisiin viesteihin vastaamiseen ja iltapäivällä minulle on toinen pidempi aika. Näin voin olla varma, että kaikkiin viesteihin tulee vastattua.

5. Sisällytän nykyisin jokaiseen päivään jotain todella kivaa, jotain mistä saat energiaa ja merkkaan sen kalenteriini. Tämä on ollut ehkä se paras muutos nimittäin nyt on ihan sama vaikka jollekkin päivälle on paljon askareita hoidettavana kun tiedän, että siellä on myös se hetki minulle.

Toivottavasti osaat nauttia tekemisestä ja keksiä lisää keinoja, jotka auttaa purkamaan negatiivista stressiä, mikä joskus hiipii arkeemme kiireen muodossa.

❤️ Sandra

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.Pakolliset kentät on merkitty *