Miten saat vitamiinit suoraan luonnosta!

Kesä on parasta aikaa levätä ja ladata akkuja. Auringon valo hellii mieltä ja kehoa. Samaan aikaa luonnossa kypsyy ravintorikkaat kasvikset, marjat, sienet sekä muut ihanuudet. Joten eiköhän hyödynnetä tämä mahdollisuus täydentää vitamiinivarastojamme. Lisäksi se on helppoa ja hauskaa!

 

A-vitamiini

A vitamiini tunnetaan parhaiten sen vaikutuksista silmien terveyteen ja näkökykyyn. Lisäksi A-vitamiini tukee tervettä ihoa ja limakalvoja sekä toimii vahvana antioksidanttina suojaten solujamme. Lisäksi A-vitamiini tukee elimistön puolustuskykyä.

Luonnostaan A-vitamiinia on runsaasti maksassa sekä kananmunan keltuaisessa. A-vitamiinin esiastetta on luonnostaan:

 • Porkkanissa
 • Kurpitsassa
 • Bataatissa
 • Vihreissä lehtivihanneksissa ja yrteissä

 

C-vitamiini

C-vitamiini on oleellinen rakennusaine kollageenin muodostuksessa. Kollageenia tarvitaan ihon, nivelten ja luustomme rakennusaineeksi. C-vitamiini tukeekin hyvin haavojen paranemista. Lisäksi C-vitamiini on loistava antioksidantti ja elimistön puolustusjärjestelmän tukipilari. C-vitamiini on herkkä tuhoutumaan kuumennuksessa minkä vuoksi osa ravinnosta kannattaa nauttia raakana.

Luonnon C-vitamiinipommeja ovat:

 • Ihanat kotimaiset marjat
 • Sitrushedelmät
 • Vihreät lehtivihannekset
 • Idut

 

D-vitamiini

D-vitamiinilla on lukuisia tehtäviä elimistön normaalista toiminnassa. Se toimii hormonin tavoin osallistumalla elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa. Lisäksi D-vitamiini turvaa luonnollisen kalsiumin ja fosfaatin imeytymisen. Auringon säteet ovat luonnollisin ja paras keino saada D-vitamiinia. Päivittäin jo 20 minuutin auringossa oleskelu riittää turvaamaan riittävän D-vitamiinin saannin.

Ruokia joissa on D-vitamiinia:

 • Kala
 • Sienet
 • Kananmunat

 

E-vitamiini

E-vitamiini on oleellinen terveelle kuultavalle iholle sekä immuniteetillemme. Lisäksi E-vitamiinilla on antioksidanttisia vaikutuksia, jotka suojaa soluja elimistössä syntyviltä reaktiivisilta happiyhdisteiltä.

Luonnostaan E-vitamiinirikkaita ruokia ovat:

 • Tuore pinaatti
 • Kylmäpuristettu oliiviöljy (muista säilyttää valolta suojattuna)
 • Avokado
 • Mantelit ja monet pähkinät sekä siemenet

 

B-vitamiinit

B-vitamiineihin kuuluu kahdeksan eri B-vitamiinia. B12-vitamiinia lukuunottamatta B-vitamiinit ei varastoidu elimistöön, joten niitä tulee saada ravinnosta päivittäin. Tämä johtuu B-vitamiinien vesiliukoisuudesta. B-vitamiinien moninaiset tehtävät hermoston toimintaan ja hormonien syntyyn on oleellisia kehon normaalille toiminnalle sekä optimaaliselle energiantuotannolle.

B- vitamiineja on runsaasti

 • Tummanvihreissä kasviksissa
 • Pavuissa
 • Pähkinöissä ja siemenissä (liota tehostaaksesi imeytymistä)
 • B12-vitamiinia on ainoastaan eläinperäisissä ruoka-aineissa kuten kalassa, lihassa ja kananmunassa

 

Hyvä keino turvata vitamiinien riittävä saanti on täyttää lautanen erivärisillä kasviksilla ja lisätä mukaan hyvälaatuista rasvaa (kuten esimerkiksi kylmäpuristettua oliiviöljyä) turvaamaan rasvaliukoisten vitamiinien imeytyminen. Mikäli epäilet vitamiinipuutosta, suosittelen mittauttamaan omat vitamiini tasosi. Vitamiinien ja ravintolisien käyttö on toisinaan tarpeen. Esimerkiksi D-vitamiinin kohdalla, monella suomalaisella on vajetta, varsinkin talvisaikaan.

 

❤ Sandra

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.Pakolliset kentät on merkitty *