Mitä ravitsemusohjaus on?

Mitä ravitsemusohjaus on?

Ravitsemusohjaus on yksilöllistä ja kokonaisvaltaista. Ohjauksessa huomioidaan terveydentilasi ja biokemiallinen yksilöllisyytesi, joiden pohjalta luodaan tavoiteet. Ohjauksen ja käytännön työkalujen ansiosta saavutamme pienin askelin suuria muutoksia. Autan sinua purkamaan vääristyneitä käsityksiä ja tietorakenteita sekä tarjoan tilalle strategioita ja malleja, joita voit soveltaa jokapäiväiseen elämääsi. Kyse ei ole dieetistä vaan pysyvästä muutoksesta ruokailutottumuksissasi ja koko ajatusmaailmassasi.

Milloin ravitsemusohjauksesta on apua?

Hyvä ravitsemustila toimii tukena kaikissa tilanteissa, on sitten tähtäimessä hyvinvoinnin parantaminen, sairauksien ehkäisy tai sinulle sopiva biologinen paino. Optimaalinen ruokavalio tarjoaa rakennusaineita koko keholle, auttaa arjessa jaksamisessa, tukee liikunnallisissa harrastuksissa sekä huolehtii kongnitiosta. Ohjauksessa annan ohjeet ravintolisien turvallisesta ja tarkoituksenmukaisesta käytöstä. Autan myös, jos olet eksynyt informaatiotulvaan ja koet, huolimatta suuresta tietomäärästä, hankaluuksia soveltaa kaikkea tietoa omassa elämässäsi.

Esimerkkejä tilanteista, joissa ravitsemusohjauksesta on apua:

• Ruoansulatuskanavan ongelmat kuten turvotus, närästys, ärtyneen suolen oireyhtymä
• Rasva- tai sokeriaineenvaihdunnan häiriöt
• Ruoka-allergiat ja -yliherkkyydet
• Iho-ongelmat
• Yli- tai alipaino
• Keliakia tai gluteeniyliherkkyys
• Hormonaaliset ongelmat
• Väsymys, stressi sekä masennus
• Astma ja tulehduskierteet
• Autoimmuunisairaudet
• Sydän- ja verisuonisairaudet
• Tyypin 2 diabetes sekä metabolinen oireyhtymä

Hyvin luodut tavoitteet

Ohjaus alkaa tavoitteiden asettamisesta. Hyvin laadittu tavoite luo raamit ohjaukselle ja auttaa säilyttämään motivaation. Onnistuneesta tavoitteesta tulee innostunut olo, ehkä jopa perhosia vatsanpohjalle. Tavoitteeseen kannattaa myös liittää seurannan kesto. Tämä auttaa huomaamaan edistyksen. Tavoitteen tulee olla selkeä ja sisäsyntyinen eli sinulle merkityksellinen.

Hyvä tavoite täyttää seuraavat kriteerit:

1. Tavoite tulee suoraan sydämestäsi.
2. Tavoite saa sinut innostumaan.
3. Tavoite on linjassa arvojesi ja sisäisten uskomustesi kanssa, eikä ulkoapäin ohjattu kuvitelma siitä, mitä sinun tulisi olla.
4. Tavoite sisältää positiivisia sanoja kieltojen, rajoitusten tai sääntöjen sijaan. Esimerkiksi karkkilakon sijaan lupaa kohdella kehoasi rakkaudella ja tarjota sille vain laadukkainta, ravintorikasta ruokaa.
5. Tavoite on realistinen.
6. Tavoite ei saa luoda sinulle negatiivista stressiä.
7. Tavoitteen tulee olla selkeä. Epäselvä tavoite voi olla esimerkiksi “Haluan voida hyvin.” Tämä on mahdollista purkaa paremmin ymmärrettävään muotoon kuten “Haluan tehdä joka päivä valintoja, jotka auttavat minua voimaan hyvin ja tämän vuoksi syön päivittäin terveellisen aterian perheeni kanssa.”

Ruoansulatus kuntoon

Ruoka tarjoaa kehomme tarvitsemat ravintoaineet. Olemme mitä syömme, ja erityisesti sitä, mitä imeytämme suolistostamme. Ravitsemusohjauksessa pohjana on aina optimaalinen ruoansulatus ja suoliston hyvä kunto. Suolistomme bakteeritasapainon palauttaminen edesauttaa lähes kaikkien elimistömme epätasapainotilojen palauttamisessa. Mikrobiomimme vaikuttaa puolustuskykyymme ja ohjaa jopa geenien ilmentymistä. Syömämme ravinto vaikuttaa suoraan bakteerikantaamme, minkä vuoksi tekemillämme ruoka valinnoilla voimme vaikuttaa terveyteemme.

Tutkimukset ja testit

Halutessasi ja tilanteen vaatiessa käytän ravitsemustilan mittaamisen apuna verikokeita ja ruoansulatuksen kuntoa kartoittavia testejä. Erityisen tarpeellisia testit ovat mm. pitkittyneiden suolisto-oireiden sekä ruoka-aineyliherkkyyksien selvittelyssä.

Yhteistyö

Teen yhteistyötä muiden asiantuntijoiden kanssa. Näin minulla on mahdollisuus konsultoida alan asiantuntijoita ja tarvittaessa ohjata edelleen lääkärille. Pitkittyneet vaivat saattavat vaatia asiantuntijoiden välistä yhteistyötä, jotta sinä voit saada parhaan mahdollisen hoidon. Työskentelen yhteistyössä Antioksidanttiklinikan kanssa ja pidän vastaanottoa Lääkärikeskus Bioksella Oulussa. Lisäksi teen etäohjauksia Zoom:n välityksellä, joten välimatka ei ole este ohjaukseen pääsylle!

elokuu 17, 2017