Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, englanniksi polycystic ovary syndrome eli PCOS on yleinen hormonihäiriö. Sitä esiintyy noin 10% hedelmällisessä iässä olevista naisista. 

Häiriötä tarkastellaan usein hedelmällisyyteen liittyen, mutta ovulaatiohäiriöiden lisäksi oireyhtymään liittyy muitakin aineenvaihdunnallisia häiriöitä. Tutkimukset osoittaa, että oireyhtymästä kärsivien riski sairastua metaboliseen oireyhtymään, diabetekseen, verenpainetautiin sekä masennukseen on kohonnut. Tämän vuoksi oireyhtymän tunnistaminen ja hoitaminen on erityisen tärkeää - vaikka nainen ei sillä hetkellä aktiivisesti suunnittelisi raskautta.

Mitä tarkoittaa monirakkulaiset munasarjat?

Osalla PCOS naisista havaitaan monirakkulaiset munasarjat. Tämä voi johtua siitä, että keho ei tuota riittävästi hormonia, jota tarvitaan ovulaatioon eli munasolun irtoamiseen. Jos ovulaatiota ei tapahdu, munasarjoihin kertyy rakkuloita, mistä tulee oireyhtymän nimikin. 

On esitetty, että nämä rakkulat tuottaa androgeenejä ja siitä johtuu koetut androgeenivaikutukset kuten lisääntynyt ihon tai hiusten rasvoittuminen tai poikkeava karvankasvu. Lisäksi androgeenivaikutus voi lisätä kuukautiskierron ongelmia.

Millaisia oireta voi esiintyä?

Monirakkulaoireyhtymän oireet ovat moninaisia. Tavallisia oireita ovat kuukautiskierron epäsäännöllisyys, pitkittyneet vuodot sekä lapsettomuus.

Myös karvojen liikakasvua erityisesti leuassa, ylähuulessa, alavatsalla ja selässä esiintyy. Tällöin puhutaankin hirsutismista. Lisääntyneen androgeenivaikutuksen takia myös akne, ihon tai hiusten rasvoittuminen on tavallista.

Sokeriaineenvaihdunnan ongelmat liittyvät oireyhtymään. Kudosten herkkyys insuliinille on heikentynyt, mikä voi johtaa siihen, että insuliinipitoisuus veressä suurenee ja rasva-aineenvaiihdunta muuttuu. Käytännössä tämä voi näkyä painon nousuna ja keskivartalolihavuutena.

Insuliiniaineenvaihdunnan häiriö lisää myös riskiä sairastua diabetekseen ja verenpainetautiin. Myös laskimotukosriski on kohonnut.

Oireyhtymän tunnistaminen

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä diagnoosi voidaan asettaa, jos vähintään kaksi kriteereistä täyttyy:

  1. Pitkittynyt tai puuttuva kuukautiskierto

  2. Korkea testosteronipitoisuus veressä tai liikakarvoitus eli hirsutismi

  3. Kaikututkimuksessa todettu monirakkulainen munasarja

Diagnoosia ei voida asettaa jos kuukautisten alkamisesta on alle 3 vuotta tai kaikututkimuksen perusteella, jos kuukautiskierron alkamisesta on alle 8 vuotta.

Taudin toteamisen yhteydessä voidaan mitata verikokein munasarjojen ja lisämunuaisen tuottamien androgeenien eli mieshormonien pitoisuus.

Verensokerin mittaus sekä tarvittaessa 2 tunnin sokerirasitus testi auttaa kartoittamaan sokeriaineenvaihdunnan tilannetta.

Painonhallinta ja liikunta osa hoitoa

Itsehoidossa tärkeimmät kulmakivet ovat painonhallinta, säännöllinen liikunta sekä liikapainon pudotus. Jo 5% painonpudotus ylipainon ollessa kyseessä auttaa aineenvaihdunnan normalisoimisessa. Sokeritasapainon ja insuliiniherkkyyden korjaaminen on oleellinen osa munasarjojen monirakkulaoireyhtymän omahoitoa. Liikuntaa suositellaan, vaikka paino ei laskisikaan, sillä liikunta parantaa insuliiniherkkyyttä.

Lääkehoitona voidaan käyttääyhdistelmäehkäisyvalmisteita, jaksottaista ketarauhashormonihoitoa tai hormonikierukkaa. 

Sokeriaineenvaihdunnan tukemiseksi voidaan käyttää diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon käytettäviä lääkkeitä. Lisäksi joskus käytetään antiandrogeeneja liikakarvoituksen hoitoon.

Ravitsemushoidosta tarkemmin

Ravinto- ja liikuntatottumusten päivittäminen on oleellista sokeriaineenvaihdunnan optimoimisessa. On myös muutamia lisäravinteita, joista mahdollisesti on apua. Riittävä hyvien rasvahappojen (erityisesti omega-3) sekä aminohappojen saanti on tärkeää aina kun on kyse hormonaalisista pulmista. Myös D-vitamiinin, magnesiumin, folaatin, kromin sekä sinkin riittävää saanti on tärkeää. Osa saa apua siveydenpuu-uutteesta (Vitex agnus-castus L.). Lisäksi joitain tutkimuksia löytyy myös inositolista, mitä löytyy esimerkiksi kauraleseistä, pavuista ja vehnänalkinoista.

Jos haluat saada tarkempaa dataa omasta hormonitoiminnastasi, tutustu DUTCH hormonianalyysiin. Se mittaa testosteronin lisäksi estrogeeni, progesteroni, kortisoni, melatoniini ja DHEA hormonien pitoisuudet mukaan lukien hormonimetabolian hajoamistuotteet. 

♥️ Sandra