Suolistoterveys - Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Lyhennelmä IBS tulee englannin kielen sanoista irritable bowl syndrome. Kyseessä on varsin yleinen toiminnallinen vatsavaiva, joka ei kiusallisesta oirekuvasta huolimatta kuitenkaan ole vaarallinen. Oireisiin on mahdollista löytää apua, mutta ensin on hyvä kartoittaa elämäntavat sekä suoliston kunto.  


Yleisyys ja oireet


Oireyhtymä on yleistynyt runsaasti, arvioilta 15% länsimaalaisista kärsii IBS oireista. Naisilla oireyhtymä on lähes kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä.  Tyypillisiä oireita ovat ummetus, ripuli, ilmavaivat, vatsakipu, turvotus ja pahoinvointi. Ärtyvän suolen oireyhtymä diagnosoidaan usein, kun vakavat suolisto-oireiden aiheuttajat, kuten esimerkiksi keliakia, tulehdukselliset suolistosairaudet tai suolistosyöpä on poissuljettu. 



Taustatekijät

Ärtyvän suolen oireyhtymän yhteydessä on stressiin. Lisäksi IBS kulkee käsi kädessä mielenterveyshäiriöiden kuten masennuksen ja ahdistuksen kanssa. Yhteys selittyy aivot- suoli akselin kautta. Suoliston tulehdus voi siis vaikuttaa aivojen tulehdukseen, minkä seurauksena suolen toiminnan muutokset voidaan aistia vaikkapa ahdistuksen tunteena. Samaan tapaan kuten vaikka esiintyminen voi laukaista suolentoiminnan muutoksia ja jopa ripulin. Aivot-suoli akselilla kommunikaatiota tapahtuukin siis molempiin suuntiin.

IBS taustalta voi myös löytyä muita tekijöitä, kuten esimerkiksi suolistoinfektio, mikrobiomin epätasapaino, huono ruokavalio, unen puute. Erittäin tavallinen juurisyy on ohutsuolen mikrobien liikakasvu eli small intestine bacterial overgrowth (SIBO). 


Hoito

Ärtyvän suolen hoitoa tuleekin siis lähestyä kokonaisvaltaisesti. Ensimmäiseksi tulee poissulkea suolistosairauksien mahdollisuus. Tämän jälkeen on tärkeää kartoittaa ruokavalio ja elämäntavat. Suolistoinfektiot sekä mahdolliset suoliston bakteerikannan epätasapainotilat tulee tunnistaa. Tämän jälkeen voidaan laatia yksilöllinen ja kokonaisvaltainen hoitosuunnitelma.

Suoliston mikrobiomin kartotus ulostetestillä on hyvä keino kerätä dataa liittyen ruoansulatuskanavan terveyteen, mikrobiomiin, tulehdustekijöihin jne. Jos kiinnostuit oman suolistosi terveydestä, tutustu Suolisto Kuntoon - pakettiin.


♥️ Sandra