Naisen hormonitoiminta: Estrogeenidominanssi

Estrogeenidominanssi tarkoittaa liian suurta estrogeenin määrää suhteessa keltarauhashormoniin eli progesteroniin. Estrogeenin pitoisuus vaihtelee luonnollisesti kuukautiskierron mukaan, mutta pitoisuuteen voi vaikuttaa myös hormonaalinen lääkitys, huono ruoansulatus sekä ympäristön kemikaalit.

Estrogeeni

Kuukautiskierron alkupuolella eli follikkelivaiheessa munasarjat tuottavat estrogeenia. Estrogeeni on vastuussa lisääntyneestä energisyydestä, luusto- ja sydänterveydestä sekä ihon kimmoisuudesta. Estrogeeni saa kohdun limakalvon paksuuntumaan, jotta mahdollisesti hedelmöittynyt alkio voi kiinnittyä kohdun seinämään.

Estrogeenin eri muotoja on kolme. Estradioli (E2) on hallitseva estrogeenimuoto, kun nainen on hedelmällisessä iässä. Estradioli auttaa serotoniinin tuotannossa, mikä on meidän kehomme onnellisuudesta vastaava välittäjäaine. Estroni (E1) on tärkein naishormoni vaihdevuosien jälkeen. Estriolia (E3) sen sijaan valmistetaan erityisesti raskauden aikana. 

Estrogeenit metaboloituu maksan kautta eri reittejä pitkin suolistoon, josta estrogeenit poistuvat elimistöstä ulosteen mukana. Hyvä ruoansulatus sekä suoliston terveys onkin avainasemassa, jotta aineenvaihdunta voi tapahtua optimaalisesti. Jos suolen toiminta on hidastunut, voi jo eritettyjä estrogeenejä imeytyä takaisin suolistosta. Toisaalta myös suoliston epätasapainoinen bakteerikanta voi häiritä eritystä.

Matala estrogeenipitoisuus

Matalaa estrogeenipitoisuutta esiintyy vaihdevuosien aikaan sekä hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Tyypillisiä oireita ovat limakalvojen kuivuus, kuumat aallot, toistuvat virtsatieoireet, ihon kimmoisuuden väheneminen, huono muisti sekä univaikeudet. Yksinkertaisia luonnollisia keinoja tukea matalaa estrogeniaa on lisätä hyvänlaatuisia rasvoja ruokavalioon. Kuiviin limakalvoihin voi kokeilla esimerkiksi E-vitamiini lisää. Myös maca:lla, pellavansiemenillä sekä tähkäkimikällä (black cohosh) voi olla positiivisia vaikutuksia matalan estrogeenin tuomiin oireisiin.

Korkea estrogeenipitoisuus

Estrogeenia voi esiintyä liikaa joko määrällisesti (todellinen) tai suhteessa progesteronin määrään (suhteellinen). Estrogeenin ja progesteronin suhde voi häiriintyä esimerkiksi perimenopaussin aikana, kun ovulaatiota ei enää tapahdu säännöllisesti. Ovulaatio mahdollistaa keltarauhasen kehityksen, mikä puolestaan tuottaa progesteronia ja tasapainottaa estrogeenin ja progesteronin keskinäistä suhdetta. Kannattaa muistaa, että myös hormonaalinen ehkäisy estää ovulaation ja sitä kautta progesteronin tuotannon ja voi myötävaikuttaa hormonaalisen epätasapainotilan syntyyn.

Myös elämäntavat voivat vaikuttaa estrogeenipitoisuuteen. Alkoholin käyttö voi lisätä estrogeenin pitoisuutta, sillä alkoholi heikentää estrogeenin prosessointia ja poistoa maksan kautta. Lisäksi erilaiset myrkyt, tarkemmin ksenoestrogeenit, häiritsevät normaalia hormonitasapainoa. Lisäksi stressi, erilaiset aineenvaihdunnan häiriöt ja sairaudet kuten esimerkiksi diabetes ja PCOS muuttavat hormonitasapainoa.

Poikkeuksellisen runsaat kuukautiset voivat viitata kohonneeseen estrogeeniin, kuten myös voimakkaat PMS-oireet. Näistä tyypillisimpiä oireita ovat turvotus, ärtyisyys, mielialanvaihtelut, unettomuus ja päänsärky. Hormonaalista epätasapainoa epäiltäessä kannattaa aina kuitenkin mitata hormonipitoisuudet. 

Jos sinulla todetaan korkea estrogeenipitoisuus, kannattaa kokeilla seuraavia yksinkertaisia elämäntapamuutoksia:

  • Huolehdi, ettei kodissasi ole kemikaaleja, jotka toimivat hormonihäiritsijöinä.

  • Syö puhdasta prosessoimatonta luomuruokaa.

  • Varmista, että saat vähintään 25g kuitua päivässä.

  • Lisää erilaisia kaalikasveja ruokavalioosi.

  • Huolehdi riittävästä B6-vitamiinin saannista.

  • Kalsium-D-glukaraatti voi auttaa, erityisesti jos suolen toimintasi on hidastunut.

  • Valitse lasiastioita muovisten sijaan.

  • Nuku riittävästi!

Hormonihäiritsijät

Käyttämämme kosmetiikka, henkilökohtaiset hygieniatuotteet ja pesuaineet voivat sisältää hormonitoimintaamme haitallisesti vaikuttavia aineita. Jo pelkästään kotonamme voimme altistua yli 500 synteettiselle kemikaalille joka päivä. Näitä kemikaaleja kutsutaan ksenoestrogeeneiksi eli endochrine distrupting chemicals (EDC). Esimerkkejä ksenoestrogeeneista ovat esimerkiksi ftalaatit, bisfenoli A sekä palonsuoja-aineet.

Ksenoestrogeenit

Ksenoestrogeenit ovat hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja, jotka matkivat luonnollisia hormonejasi, kuitenkin ilman luonnollisten hormonien etuja. Ksenoestrogeenit jäljittelevät estrogeenejämme ja voi tätä kautta vaikuttaa estrogeenidominanssin syntyyn.

Ksenoestrogeenejä löytyy kosmetiikasta, parfyymeistä, puhdistusaineista sekä henkilökohtaisista hygieniatuotteista. Lisäksi esimerkiksi kauppakuiteista sekä muovisista ruoansäilytysastioista voi liueta elimistöömme ksenoestrogeenejä.

  • Bisfenoli A (BPA):ta löytyy kassakuiteista, muovipulloista ja -astioista sekä elintarvikepakkauksista.

  • Ftalaatteja löytyy parfyymeistä, henkilökohtaisista hygieniatuotteista, roskapusseista, muovikääreistä, vaipoista, kynttilöistä ja ilmanraikastajista.

  • Parabeenit ovat yleisiä säilöntäaineita kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa, elintarvikkeissa ja lääkkeissä.

  • Palonestoaineita on sohvissa, patjoissa, lemmikkien pedeissä, turvaistuimissa, elektroniikassa sekä jopa lasten vaatteissa.

kuvablogiin2.jpg

Muutamia yksinkertaisia keinoja vähentää hormonihäiritsijöitä:

  • Valitse aina tuoksuttomat pesuaineet.

  • Valitse pakasteita säilykeruoan sijaan.

  • Vähennä muovin kulutusta.

  • Suosi eteerisiä öljyjä keinotekoisten tuoksujen sijaan.

  • Suosi mehiläisvahakynttilöitä tavallisten sijaan.

  • Tarkista vaatteiden ja huonekalujen merkinnät palonestoaineiden suhteen (erityisesti synteettiset materiaalit).

  • Käytä HEPA-suodatinta tai muuta ilmansuodatinta kotona.

  • Imuroi usein ja tuuleta kotisi päivittäin.

Jos haluat saada tarkempaa dataa omasta hormonitoiminnastasi, tutustu DUTCH hormonianalyysiin. Se mittaa naishormonien lisäksi kortisoni, melatoniini, dhea ja testosteroni hormonien pitoisuudet mukaan lukien hormonimetabolian hajoamistuotteet. 

♥️ Sandra