Rauhaa ja rakkaudellisuutta tuottava progesteroni

Progesteroni tunnetaan parhaiten sen raskautta ylläpitävästä roolista. Henkilökohtaisesti arvostan myös progesteronin rauhoittavaa vaikutusta. Jos oloni on ylivirittynyt tai olen tehnyt asioita liikaa ja kiireessä, huomaan oikein odottavani ovulaatiota, koska tiedän, että progesteroni pitoisuuden myötä oma turvallisuuden, rakkaudellisuuden ja yhteyden kokemus lisääntyy. Progesteroni voi siis myös auttaa stressin hallinnassa, sillä se stimuloi GABA (gamma-aminovoihappo) reseptoreita. GABA on aivojen tärkein inhiboiva välittäjäaine, joka auttaa rauhoittumaan ja rentoutumaan. 

progesteroni_3.JPG

Progesteronia erittyy ovulaation jälkeen syntyneestä keltarauhasesta. Progesteroni on pääosassa kuukautiskierron luteaalivaiheessa ja sen tärkeä tehtävä onkin mahdollistaa munasolun kiinnittyminen kohdun seinämään, jos hedelmöittyminen on tapahtunut. Progesteronilla on kuitenkin paljon muitakin tärkeitä tehtäviä, joten vaikka et aktiivisesti suunnittelisi raskautta, on hyvä pitää huolta tasapainoisesta hormonitoiminnasta.

Progesteronin tuotantoon vaikuttaa monet tekijät ja erityisen herkästi tasapaino voi järkkyä stressin lisääntyessä. Jos koemme negatiivista pitkittynyttä stressiä, elimistö priorisoi selviytymisen lisääntymisen sijaan ja stressihormoni kortisoli voi jopa blokata progesteroni reseptoreita.

Myös kilpirauhasen vajaatoiminta voi vaikuttaa progesteronin tuotantoon. Progesteronin esiaste, pregnenoloni nimittäin edellyttää, että verenkierrossa on aktiivista kilpirauhashormia muodostuakseen. Pregnenoloni tehdään kolesterolista, kuten kaikki muutkin tärkeät sukuhormonit.

Koska progesteronia muodostuu ovulaation ansiosta, on selvää, ettei tätä rauhoittavaa hyvänolon hormonia synny, ellei ovulaatiota tapahdu. Esimerkiksi PCOS eli polykystiset munasarjat on tila, jossa ovulaatio voi jäädä tapahtumatta. Myös premenopausaalisilla naisilla ovulaatioiden määrä voi harventua. Myös hormonaalinen ehkäisy, kuten vaikka e-pillerit, estää ovulaation.

progesteroni_1.JPG

Progesteronin kehon lämpötilaa lisäävään vaikutukseen perustuu myös monet luonnolliset ehkäisymenetelmät ja -sovellukset. Hedelmällisessä iässä olevien naisten kehon lämpötila muuttuu noin 0,5 astetta aina ovulaation jälkeen. Jos et vielä tunnista ovulaatiosi ajankohtaa, voi olla hyödyllistä mitata aamuisin kehon lämpötilaa muutaman kuukauden ajan, jotta voit määrittää tarkasti ne päivät, jolloin voit tulla raskaaksi. Pariskuntien, jotka suunnittelevat lasten saamista, kannattaa ajoittaa hedelmöitys 1-2 päivää odotettua kehon lämpötilan nousua edeltävästi.

Matalan progesteronin oireena voi esiintyä:

  • PMS-oireita 5-10 päivää ennen kuukautisia

  • seksuaalisen halukkuuden laskua

  • unettomuutta

  • päänsärkyä (erityisesti ennen kuukautisia)

  • lyhentynyttä kuukautiskiertoa

  • rintojen arkuutta

  • ahdistuneisuutta ja ärtyisyyttä

  • kierron epäsäännöllisyyttä

  • keskenmeno ensimmäisen kolmanneksen aikana

Kuinka tukea progesteronia luonnollisesti?

Progesteronin tuotantoa voi tukea luonnollisesti opettelemalla erilaisia keinoja purkaa negatiivista stressiä, kiinnittämällä huomiota riittävään lepoon ja hyvään unen laatuun. Lisäksi kannattaa varmistaa, että ruokavaliossa on riittävästi hyviä rasvoja hormonien lähtöaineiksi. C-vitamiinia ja B6-vitamiinia tarvitaan progesteronin tuotantoon. Siveydenpuu-uutteesta voi myös saada tukea hormonaaliseen tasapainoon. Adaptogeeninen yrtti nimeltään ruusujuuri voi tukea hormonitoimintaa, sillä se tukee hermoston tasapainoa ja stressistä palautumista.

progesteroni_2.JPG

Jos haluat saada tarkempaa dataa omasta hormonitoiminnastasi, tutustu DUTCH hormonianalyysiin. Se mittaa naishormonien lisäksi kortisoni, melatoniini, DHEA ja testosteroni hormonien pitoisuudet mukaan lukien hormonimetabolian hajoamistuotteet. 

♥️ Sandra

HormonitSandra Porthan