Menopaussi ja perimenopaussi

Vaihdevuodet tarkoittaa ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Menopaussi tarkoittaa viimeisiä, oman hormonitoiminnan aiheuttamia kuukautisia. Kriiteerinä on vaihdevuosi-ikäisellä naisella yli vuoden kestänyttä ajanjaksoja, jolloin kuukautisia ei ole tullut.

Keskimääräinen vaihdevuosi-ikä on 51-vuotta, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta. Yli puolella menopausaalisista naisista, kokee vaihdevuosiin liittyviä autonomisen hermoston oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Lihavuus, tupakointi, runsas kahvin juonti voi pahentaa oireita. Myös äkillinen estrogeenin määrän väheneminen voimistaa oireita. Näin voi käydä esimerkiksi munasarjojen poiston yhteydessä.

Tyypilliset vaihdevuosioireet:

  • Kuumat aallot

  • Sydämen tykytys

  • Unettomuus

  • Väsymys, ärtyneisyys, mielialanvaihtelut

  • Masentuneisuus

  • Limakalvojen kuivuus

  • Haluttomuus

  • Virtsatulehdukset

  • Virtsanpidätyskyvyn heikkeneminen

  • Niveloireiden ja lihaskipujen lisääntyminen

Vaihdevuosien aikana myös kehossa tapahtuu muutoksia. Monet huomaavat ensimmäisenä ihon kimmoisuuden vähenemisen. Kollageenin synteesi vähenee ja seurauksena iholle alkaa tulla ryppyjä. Rinnat voi pienentyä ja limakalvot voi ohentua ja tuntua kuivemmilta. Myös luuston terveys voi heikentyä.

Premenopaussi

Ennen menopaussia, estrogeenituotannon väheneminen voi aiheuttaa oireita, jo vuosia ennen kuukautisten poisjäämistä. Tällöin puhutaan premenopaussista. Oireena tähän voi liittyä kierron epäsäännöllisyyttä tai kuukautiskierron lyhenemistä. Jos huomaat hormonaalisia oireita, kannattaa käydä lääkärillä ja varmistaa, ettei kyse ole jostain ihan muusta terveydellisestä syystä. 

Vaihdevuosioireiden lääketieteellinen hoito

Vaihdevuosi oireita hoidetaan yleensä hormoni korvaushoidolla. Hoitoa ei kuitenkaan tule aloittaa liian aikaisin, vaan vasta kun on vuodot ovat harventuneet ja naisella on todettu selviä oireita vaihdevuosiin liittyen. Hormonihoito ei sovellu jos naisella on todettu tai hän on sairastanut rintasyövän tai gynekologisen syövän, keuhkoveritulman, laskimotukokset tai hänellä on vaikea sydämen vajaatoiminta. Vasta-aiheet tulee kartoitetaan aina tapauskohtaisesti.

Vaihdevuosioireiden luonnollinen hoito

Kuten aikaisemmin mainitsin, myös elämäntavat vaikuttaa hormonaalisiin muutoksiin sekä oireisiin. Hormonitoimintaa on mahdollista tasapainottaa myös ilman hormonikorvaushoitoa. Tärkeää on kuitenkin aluksi kartoittaa lähtötilanne ja selvittää, mikä tarkalleen ottaen on hormonaalinen profiili. Onko kyse varmasti estrogeenin puutteesta vai esimerkiksi epäedullisesta estrogeeni- progesteroni suhteesta. Hormonien pitoisuudet voi määrittää asiaan perehtyneen lääkärin tai gynekologin opastuksessa. Myös kotona tehtävä DUTCH testi, on vaihtoehto, jos sukupuolihormonien (estrogeenit, progesteronit, testosteroni, DHEA) lisäksi halutaan tietoa kortisolin ja melatoniin pitoisuuksista sekä hormonien aineenvaihdunnasta.

Jos haluat saada tarkempaa dataa omasta hormonitoiminnastasi, tutustu DUTCH hormonianalyysiin. Se mittaa naishormonien lisäksi kortisoni, melatoniini, DHEA ja testosteroni hormonien pitoisuudet mukaan lukien hormonimetabolian hajoamistuotteet. 

♥️ Sandra

HormonitSandra Porthan